13 Μύθοι για τις Δίαιτες
μυθοι για τις διαιτες

  Υπάρχουν πολλοί μυθοι για τις διαιτες. Κάθε διαιτολόγος έχει τις δικές του πρακτικές αδυνατίσματος  και κάθε άτομο που θέλει να αδυνατίσει, έχει τους δικούς του τρόπους που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.  Υπάρχουν, ωστόσο κάποιοι μύθοι, που αφορούν κάθε είδους δίαιτα ελάτε να τους ανακαλύψουμε:

Μύθος:  Όχι γεύμα μετά τις 20.00. Βασίζεται στην αρχή ότι ο μεταβολισμός μας δεν προλαβαίνει να κάψει τις θερμίδες που θα καταναλωθούν το βράδυ. Η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική. Σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο  Florida state σύγκρινε μια ομάδα ανθρώπων που δεν έτρωγαν τίποτα πριν πέσουν για ύπνο και δεν είχαν καμία αλλαγή στον μεταβολικό ρυθμό τους με την άλλη ομάδα που κατανάλωναν ένα γεύμα 150 θερμίδων μετά τις 20.00. Έτσι εκείνο που πρέπει να δίνετε έμφαση είναι η ποιότητα και η ποσότητα των γευμάτων και όχι η ώρα που θα καταναλωθεί.

Μύθος: Ένας ενήλικας χρειάζεται κατά μέσο όρο 2,5 με 3  λίτρα νερό ημερησίως για να χάσει κιλά. Η αλήθεια είναι ότι ενώ το νερό βοηθάει στην απώλεια βάρους δεν χρειάζεται να επικεντρωθείτε στο να πιείτε περίπου 3 λίτρα νερό την ημέρα καθώς σύμφωνα με το ινστιτούτο ιατρικής της εθνικής ακαδημίας των ΗΠΑ οι ανάγκες για υγρά καλύπτονται από το νερό που περιέχουν τα τρόφιμα αλλά και μέσω της κατανάλωσης και άλλων υγρών όπως το τσάι, γάλα, χυμοί και σόδα.

Μύθος: Η κυτταρίτιδα ευνοείτε σε περιόδους δίαιτας που καταναλώνουμε πολλούς καφέδες και σόδες. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να συνηγορεί με αυτήν την άποψη καθώς η κυτταρίτιδα είναι μια δερματική πάθηση που οφείλετε στην κακή λειτουργεία του κυκλοφοριακού καθώς και σε ορμονικές διαταραχές. Αυξήστε την σωματική δραστηριότητα κυρίως με περπάτημα συνδυάστε και με μια δίαιτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θα βοηθήσετε στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Μύθος: Πίνετε νερό πριν τα γεύματα και θα φάτε λιγότερο. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες η δίψα που νιώθουμε μεταφράζετε  λανθασμένα σε πείνα από τον οργανισμό μας. Έτσι πίνοντας 2 ποτήρια νερό πριν το γεύμα θα φάτε ακριβώς όσο θα τρώγατε και στην περίπτωση που δεν πίνατε καθόλου υγρά. Οπότε καλό είναι το νερό να το πίνουμε σε ολόκληρη την διάρκεια της μέρας και όχι πριν τα γεύματα.

Μύθος: Τα προβιοτικά τοξινώνουν το έντερο καθώς χαλάνε την χλωρίδα του προσθέτοντας νέα μικρόβια. Η αλήθεια είναι ότι τα προβιοτικά ρυθμίζουν την απώλεια κιλών. Έρευνα του πανεπιστήμιου Laval στον Καναδά έδειξε ότι γυναίκες που κατανάλωναν προβιοτικά έχασαν 3 κιλά παραπάνω σε μια περίοδο 4 μηνών σε σχέση με εκείνες που δεν κατανάλωναν καθόλου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα προβιοτικά έχουν καλά βακτήρια και φέρνουν μια καλή ισορροπία στο έντερο μας ρυθμίζοντας έτσι τον μεταβολισμό καλύτερα ώστε να έχει περισσότερες καύσεις.

Μύθος: Αν φάτε καλά λιπαρά χορταίνετε χωρίς πολλές θερμίδες. Τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά (ξηροί καρποί ,ελαιόλαδο) ενώ κάνουν καλό στην υγεία δίνοντας βιταμίνες που χρειάζεται ο μεταβολισμός μας για να ενεργοποιεί τις καύσεις λίπους έχουν περίπου 9 θερμίδες ανά γραμμάριο σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Μύθος: Η ασπαρτάμη αν χρησιμοποιείτε για αντικατάστατο ζάχαρης καλό θα ήταν να αποφεύγετε καθώς ενοχοποιείτε ότι προκαλεί καρκίνο. Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο παγκόσμιος οργανισμός υγεία όσο και η ευρωπαϊκή και αμερικάνικη επιτροπή για την ασφάλεια τροφίμων είναι κατηγορηματικοί ότι η ασπαρτάμη είναι απολύτως ασφαλή και δεν συνδέετε με καμία μορφή καρκινογένεσης.

Μύθος Η μαύρη ζάχαρη έχει ίδιες θερμίδες με την λεύκη οπότε καταναλώστε λευκή ζάχαρη που δεν έχει και χημική επεξεργασία. Η διαφορά της μαύρης ζάχαρης έναντι της λευκής είναι όχι στις θερμίδες που είναι περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο όσο και η λευκή αλλά στην μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο.

Μύθος: Το μέλι έχει περισσότερες θερμίδες από την ζάχαρη οπότε παχαίνει και καλύτερα να καταναλώνετε ζάχαρη. Οι θερμίδες που έχει το μέλι είναι γεγονός αλλά το μέλι σε σύγκριση με την ζάχαρη που έχει κενές θερμίδες περιέχει ορισμένες βιταμίνες που θα βοηθήσουν στην καύση του λίπους και παράλληλα θα ρυθμίσει καλύτερα την ινσουλίνη στον οργανισμό σας βοηθώντας να ρίξετε την επιθυμία για γλυκό.

Μύθος: Το λευκό ψωμί έχει τις ίδιες θερμίδες με το μαύρο οπότε καλύτερα να φάτε λευκό γιατί χορταίνει καλύτερα. Η διαφορά δεν είναι στις θερμίδες αλλά στις φυτικές ίνες που περιέχει ενώ είναι πλουσιότερο σε βιταμίνη Β συμβάλλοντας στην σωστή ρύθμιση του μεταβολισμού.

Μύθος: Αν παραλείψομε το πρωινό προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες κατά το υπόλοιπο της διάρκειας της μέρας. Δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη έρευνα που να δικαιώνει τον παραπάνω ισχυρισμό ο μύθος βασίζετε στο ότι λογικά θα φάμε παραπάνω μεσημεριανό φαγητό επειδή θα πεινάμε περισσότερο διότι έχουμε παραλείψει το πρωινό γεύμα.

Μύθος: Υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που μας παχαίνουν. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αποδεικνύει τοι αν φάμε κρέας με πατάτες η κοτόπουλο με ρύζι θα παχύνομε. Αντίθετα θα πρέπει να ακολουθούμε (όταν δεν βρισκόμαστε σε κάποια χημική δίαιτα) μια ισορροπία στα γεύματα μας από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα κιλά μας.

Μύθος: Η γυμναστική με βάρη είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για να χάσετε κιλά. Η δημιουργία αυτού του μύθου βασίζετε στην ιδέα ότι η γυμναστική με βάρη επειδή στοχεύει στην μυϊκή ενδυνάμωση το σώμα μας συνεχίζει να καίει θερμίδες έως και ένα εικοσιτετράωρο μετά την λήξη της άσκησης. Νέες έρευνες όμως δείχνουν ότι η αερόβια γυμναστική είναι πιο αποτελεσματική στο να χάσουμε κιλά και να μην τα ξαναπάρουμε. Τέλος σε πόλους ανθρώπους είναι πιο ευχάριστο ένα χαλαρό τρέξιμο στην φύση η στον διάδρομο πάρα να σηκώνουν βάρη σε ένα γυμναστήριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ
ΔΙΑΙΤΕΣ

close
Start typing to see posts you are looking for.
Set your categories menu in Theme Settings -> Header -> Menu -> Mobile menu (categories)
Scroll To Top