Η δίαιτα των αμαρτιών
Δίαιτα των αμαρτιών

Η δίαιτα των αμαρτιών

Η δίαιτα των αμαρτιών  βασίζεται στην Αγγλική δίαιτα που μοιάζει πάνω-κάτω με την δίαιτα των μονάδων. Υπάρχουν κάποιες τροφές “η δωρεάν τροφή” που μπορείς να τις φας απεριόριστα υπάρχουν άλλες τροφές τα λεγόμενα “υγιεινά πρόσθετα” που πρέπει να καταναλώνεις στο Ημερήσιο πλάνο για να πάρεις τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες και τέλος υπάρχουν και οι οι λεγόμενες “αμαρτίες” που η κάθε τροφή έχει κάποιους πόντους αμαρτίας και έχεις το περιθώριο να φας έως 15 πόντους αμαρτίας στην ημέρα.

Η δίαιτα των αμαρτιών περιέχει τις παρακάτω έννοιες

 • Τροφές ταχύτητας (Τ) είναι οι τροφές που προσφέρουν μεγάλο όγκο αλλά λίγες θερμίδες οπότε είναι καλό να τις καταναλώνουμε τουλάχιστον για το 1/3 του γεύματος μας
 • Τροφές πρωτεϊνών (Π) είναι οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες για να μας κάνουν να νιώθουμε το αίσθημα κορεσμού
 • Τροφές ινών (Ι) είναι οι τροφές που περιέχουν ίνες και βοηθούν στην σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος
 • Τροφές με ασβέστιο (Α) είναι οι τροφές που περιέχουν ασβέστιο ώστε να βοηθήσουν τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας

Οδηγίες για τη δίαιτα των αμαρτιών

Δωρεάν τροφές

 • Φρούτα: Όλα τα φρέσκα φρούτα είναι απεριόριστα εκτός από τα αποξηραμένα που έχουν πόντους. Τα φρούτα ταξινομούνται στις τροφές ταχύτητας (Τ) εκτός από μπανάνες, κεράσια, μούρα, σταφύλια, σύκα, ακτινίδιο, ρόδι, ανανάς και μάνγκο. Μπορείτε να φάτε και αυτά τα φρούτα απλά επειδή δεν ανήκουν στην κατηγορία των τροφών ταχύτητας περιέχουνε λίγο παραπάνω θερμίδες και καλό είναι να μην τρώτε απεριόριστα από αυτά τα συγκεκριμένα φρούτα γιατί πιάνονται σαν αμαρτίες.
 • Λαχανικά: Όλα τα φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά είναι απεριόριστα. Τα λαχανικά ταξινομούνται σε στροφές ταχύτητας (Τ) εκτός από πατάτες, γλυκοπατάτες, κάστανα, καλαμπόκι.
 • Ψάρια και θαλασσινά: Όλα τα φρέσκα και κατεψυγμένα θαλασσινά ακόμα και κονσέρβες σε άλμη αρκεί να μην έχουν πρόσθετο λάδι γιατί είναι αμαρτία, θεωρούνται πρωτεϊνούχα (Π). Μπορείτε λοιπόν να φάτε απεριόριστα τα θαλασσινά εκτός από χαβιάρι, κυδώνια και στρείδια
 • Κρέατα και αυγά: Όλα τα κρέατα τα πουλερικά, είδη αυγών και τα αλλαντικά αρκεί να είναι χωρίς λίπος είναι απεριόριστα. Θα πρέπει να προσέξετε το λίπος δηλαδή από το κοτόπουλο βγάζουμε την πέτσα επίσης αποφεύγουμε τα λιπαρά μέρη του χοιρινού όπως πανσέτες κι αν πάρουμε μπριζόλες με λίπος βγάζουμε το λίπος και κρατάμε το άλυπο κομμάτι από το κρέας.
 • Γαλακτοκομικά: Απεριόριστα γαλακτοκομικά μπορούμε να φάμε μόνο με 0% λιπαρά όπως γάλα, γιαούρτι χωρίς γεύσεις ή αν βρούμε cottages με εξαιρετικά χαμηλά λιπαρά. Τα γαλακτοκομικά επειδή ανήκουν και στην κατηγορία των υγιεινών υποχρεωτικών πρόσθετων που θα αναφερθούμε παρακάτω έχουν έναν ημερήσιο περιορισμό τα 350 ml παρόλο που ανήκουν στις απεριόριστες τροφές
 • Ρύζι και ζυμαρικά: Μπορούμε να φάμε απεριόριστα όλες τις ποικιλίες από ρύζι, ολικής άλεσης ζυμαρικά όπως και λευκά εκτός από φρέσκα ζυμαρικά, κους κους και κριθάρι. Τα ζυμαρικά επειδή ανήκουν και στην κατηγορία των υγιεινών υποχρεωτικών πρόσθετων που θα αναφερθούμε παρακάτω έχουν έναν ημερήσιο περιορισμό παρόλο που ανήκουν στις απεριόριστες τροφές
 • Όσπρια: Όλα τα όσπρια είναι απεριόριστα και δεν έχουν κανένα περιορισμό.
 • Πρόσθετα απεριόριστα: Ξύδι αλάτι και πιπέρι καθώς και όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά επιτρέπονται απεριόριστα, τα γλυκαντικά για τον καφέ σας καθώς επίσης όλα τα αναψυκτικά χωρίς θερμίδες είναι επίσης απεριόριστα.

Υγιεινά υποχρεωτικά πρόσθετα

Στη δίαιτα των αμαρτιών θα πρέπει να τρώμε απαραίτητα κάποια ποσότητα ασβεστίου και ινών κάθε μέρα. Έτσι μπορούμε να πάρουμε από τις δωρεάν τροφές τις ίνες και το ασβέστιο απλά θα πρέπει να υπάρχει μία ελάχιστη αλλά και μέγιστη ποσότητα στην κατανάλωση τους για να μην μπλοκάρουμε το μεταβολισμό μας. Προσοχή δεν μπορούμε να συνδυάσουμε παραπάνω από δύο κατηγορίες υγιών πρόσθετων σε κάθε γεύμα

Για το ασβέστιο μπορούμε να πιούμε 350ml αποβουτυρωμένο γάλα 0% (εάν πιούμε παραπάνω από 350 ml γάλα την ημέρα τότε η δεύτερη φορά μετριέται σαν αμαρτία και παίρνουμε πόντους). Το κατσικίσιο γάλα επίσης προτείνεται και ισχύει ότι και στο αγελαδινό γάλα. Γιαούρτι άπαχο 300 γραμμάρια. Τα κίτρινα και λευκά τυριά μπορούμε να τα καταναλώσουμε από 40-50 γραμμάρια. Το ίδιο ισχύει και στα τυριά αν ξεπεράσουμε τα απαραίτητα 40-50 γραμμάρια των υγιεινών πρόσθετων τότε τα επόμενα 40 -50 γραμμάρια θα θεωρηθούν σαν αμαρτία και παίρνουμε πόντους.

Για τις ίνες από δημητριακά μπορούμε να φάμε 30 με 40 γραμμάρια μούσλι ή δημητριακά ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη. Αν ξεπεράσουμε τα 30 με 40 γραμμάρια η επόμενη ποσότητα θεωρείται αμαρτία και παίρνουμε πόντους.

Το ψωμί που επιτρέπετε είναι 60 γραμμάρια ολικής άλεσης την ημέρα περίπου δηλαδή δύο φέτες του τοστ. Οτιδήποτε παραπάνω από αυτής της συνιστώμενης ποσότητας θεωρείται αμαρτία και παίρνουμε πόντους.

Τα κριτσίνια επιτρέπονται έως δύο ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη. Αν φάμε άλλα δύο κριτσίνια θεωρούνται ως αμαρτία και παίρνουμε τους ανάλογους πόντους.

Τα αποξηραμένα φρούτα επιτρέπονται από 50 έως 60 γραμμάρια. Αν φάμε παραπάνω από 50-60gr τότε τα επόμενα 50-60gr θεωρούνται αμαρτία.

Οι ξηροί καρποί πού επιτρέπονται καθημερινά και με βάση την ποσότητα τους έχουμε ως εξής: 16 αμύγδαλα, 14 Κάσιους, 23 φουντούκια, 30 φιστίκια Αιγίνης. Διαλέγουμε μία κατηγορία κάθε μέρα από τους ξηρούς καρπούς και όχι όλες μαζί. Τέλος το ίδιο ισχύει και για τους ξηρούς καρπούς αν ξεπεράσουμε στο διπλάσιο τον όγκο τους θεωρείται σαν αμαρτία και παίρνουμε τους ανάλογους πόντους αμαρτίας.

Παρακάτω θα σας παραθέσουμε ένα παράδειγμα για πρωινό

Γάλα με δημητριακά. Το γάλα ανήκει στα απεριόριστα (αρκεί να είναι 0% και όχι παραπάνω από 350ml) όπως επίσης και στα υποχρεωτικά υγιεινά πρόσθετα. Τα δημητριακά ανήκουν στις ίνες και στα υγιεινά πρόσθετα αρκεί να μην είναι περισσότερο από 40 γραμμάρια. Οπότε μέχρι εδώ δεν παίρνουμε καμία αμαρτία ενώ έχουμε πάρει και το ελάχιστο από τα υγιεινά προσθετά για την ημέρα. Εδώ αυτό που θέλει προσοχή είναι αν θέλουμε να φάμε για παράδειγμα και ένα τοστ στην διάρκεια της μέρας επειδή έχουμε ήδη καταναλώσει το ημερήσιο όριο από τα υγιεινά πρόσθετα (γάλα με δημητριακά)  θα πρέπει το τοστ να του καταλογίσουμε κάποιους πόντους αμαρτίας.  

Έτσι οι 2 φέτες ψωμί μαζί με το κασέρι θα πάρουν τους πόντους αμαρτίας που τους αναλογούν ενώ το ζαμπόν δεν θα χρεωθεί καθώς η ποσότητα του είναι απεριόριστη. Τους πόντους αμαρτίας θα σας τους παραθέσουμε αργότερα σε ένα πίνακα. Επομένως θα πρέπει να μάθετε να τρωτέ έξυπνα επιλέγοντας από τις ελεύθερες τροφές όση ποσότητα θέλετε απλά όταν συνδυάζονται οι υποχρεωτικές πρόσθετες τροφές δεν πρέπει να ξεπερνάτε το ημερήσιο όριο γιατί θα χρεώνεστε με πόντους αμαρτίας.

Αμαρτίες

Εδώ είναι το σημείο της δίαιτας που μετράμε με πόντους τις τροφές. Το νόημα των πόντων είναι να μάθουμε πόσο παχυντικές είναι οι τροφές και να τις μετράμε αντί για θερμίδες. Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης δίαιτας είναι ότι κάθε αμαρτία ισοδυναμεί από 20 έως 30 θερμίδες. Την ημέρα δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τις 15 αμαρτίες. Υπάρχει κανονικά μία αγγλική λίστα με όλες τις τροφές των αμαρτιών απλά πολλά φαγητά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα οπότε θα σας παραθέσουμε τα τρόφιμα που βρίσκουμε και εδώ και έχουν κάποιους πόντους αμαρτίας

 • Cream Crackers 1 πόντος
 • digestive μπισκότα 3.5 πόντοι
 • Μπαγκέτα 50 γραμμαρίων 6,5 πόντοι
 • Κρουασάν βουτύρου 9 πόντοι
 • Δημητριακά τύπου cornflakes 40 gr 6 πόντοι
 • Βούτυρο καθώς και λάδι 1 κουταλάκι του γλυκού 2 πόντοι
 • Όλα τα κίτρινα τυριά περίπου τα 40 γραμμάρια 6 πόντοι
 • Φέτα 40 γραμμάρια 5 πόντοι
 • Cottage cheese 100gr 2 πόντοι
 • Κρέμα γάλακτος με 20% λιπαρά 7 πόντοι τα 100 γραμμάρια
 • Αγελαδινό γάλα πλήρες τα 100 γραμμάρια 3,5 πόντοι
 • Αγελαδινό γάλα ημιάπαχο τα 100 γραμμάρια 2,5 πόντοι
 • Αγελαδινό γάλα άπαχο τα 300 γραμμάρια 3 πόντοι (αν ξεπεράσετε τα ημερήσια 350γρ)
 • Γιαούρτι στραγγιστό πλήρες 100 γραμμάρια 3,5 πόντοι
 • Γιαούρτι άπαχο 300 γραμμάρια 3 πόντοι ( αν ξεπεράσετε τα ημερήσια 300γρ)
 • Οι μπύρες τα 330ml έχουν περίπου 7 πόντους
 • Τα λευκά ποτά (βότκα και τζιν) καθώς και τα κίτρινα(τεκίλα ,ουίσκι) τα 25ml έχουν 3 πόντους
 • Κρασί τα 125ml έχουν 4,5 πόντους
 • Παγωτό 25 γραμμάρια 3 πόντοι
 • Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού 1 Πόντος
 • Αλεύρι 25g 4,5 πόντοι
 • Ξηροί καρποί 25 γραμμάρια περίπου 8 πόντοι
 • Οι πίτσες τα 100 γραμμάρια είναι από 12 έως 13 πόντοι ανάλογα με τα υλικά
 • Σοκολάτες γάλακτος η μαύρη τα 25 γραμμάρια 6,5 πόντοι

Αυτή είναι η λίστα λοιπόν με τις λεγόμενες αμαρτίες. Για να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη δίαιτα πρέπει να επιλέξετε ένα ημερήσιο διατροφικό πλάνο το οποίο θα έχει αρκετές από τις ελεύθερες τροφές που να περιέχουν τις τροφές ταχύτητας τουλάχιστον κατά 40% του ημερήσιου πλάνου σας. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να προσέξετε στο διαιτολόγιο σας είναι να προσθέσετε τα υγιεινά υποχρεωτικά πρόσθετα χωρίς όμως να ξεπεράσετε την ημερησία κατανάλωση τους (αν ξεπεράσετε χρεώνονται οι τροφές σαν πόντους αμαρτίας). Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολη στην αρχή η συγκεκριμένη δίαιτα αλλά αν καταλάβετε σωστά τη φιλοσοφία της δεν θα έχετε πρόβλημα να την ακολουθήσετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ
ΔΙΑΙΤΕΣ

close
Start typing to see posts you are looking for.
Set your categories menu in Theme Settings -> Header -> Menu -> Mobile menu (categories)
Scroll To Top