16/8 Η διαλειμματικη διαιτα που πρεπει να μαθετε
διαλειμματικη διαιτα

Η διαλειμματικη διαιτα είναι ένα καινούριο εργαλείο στο οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την επαναφορά του σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα.

Τι είναι όμως η διαλειμματική νηστεία και ποιος την ανακάλυψέ?

Στην πραγματικότητα δεν είναι μία συγκεκριμένη δίαιτα, αλλά πρόκειται για μία διατροφή  η οποία εναλλάσσεται ανάμεσα σε διαστήματα αφαγίας και ημέρες που μπορούμε να τρώμε κανονικά ό,τι και όσο θέλουμε. Για τον λόγο ότι δεν έχει καμία άλλη απαίτηση ούτε προετοιμασία έγινε και εξαιρετικά δημοφιλής.

Για να δούνε οι ερευνητές την αποτελεσματικό της πραγματοποίησαν μια έρευνα και δημοσιοποίησαν τα παρακάτω αποτελέσματα

Εξετάστηκαν 23 παχύσαρκοι ασθενείς με μέσο όριο ηλικίας τα 45 χρόνια και δείκτη σωματικής μάζας (ΔΜΣ) πάνω από 35 μονάδες. Είχαν στην διάθεση τους να φάνε από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα ότι φαγητό ήθελαν ανεξαρτήτου ποσότητας αλλά τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας επιτρέπονταν μόνο νερό και αναψυκτικά χωρίς θερμίδες, η συγκεκριμένη διαλειμματική νηστεία ονομάστηκε 16:8 επειδή εφαρμόζεις νηστεία για 16 ώρες και τρως τις υπόλοιπες 8.

Οι συμμετέχοντες ακολουθήσαν αυτό το μοντέλο της διατροφής για 3 μήνες. Σε σύγκριση με διάφορες παλιότερες κλινικές μελέτες απώλειας βάρους (δεν δημοσιεύσαν ποιες δίαιτες σύγκριναν) η διαλειμματική νηστεία κατάφερε να έχει κατά μέσο όρο 350 θερμίδες λιγότερές την ημέρα σε σχέση με τις υπόλοιπες ενώ η αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά περίπου 7 χιλιοστά υδραργύρου (mm Ηg). Τέλος στο σύνολο τους οι εθελοντές έχασαν περίπου από 3%-5% του σωματικού τους βάρους.

Παράλληλα με την δίαιτα 16/8 δημιουργήθηκαν και κάποιες παραλλαγές για την διαλειμματικη διαιτα όπως :

  • Δίαιτα 5/2 όπου τρως κανονικά τις 5 μέρες όσο φαγητό θέλεις και τις υπόλοιπες 2 περιορίζεσαι στις 500-600 ημερήσιες θερμίδες.
  • Eat-Stop-Eat όπου επιβάλετε μόνο κατανάλωση νερού για μια η δυο φορές την εβδομάδα.
  • Μέθοδος Εναλλάξ όπου τρως την μια μέρα κανονικά και την άλλη προσέχεις να μην ξεπεράσεις τις 800 θερμίδες αυτό το μοντέλο το επαναλαμβάνεις για όσο απαιτείτε για να φτάσεις στο επιθυμητό βάρος
  • 23:1 στην συγκεκριμένη παραλλαγή καλείσαι να νηστέψεις για 23 ώρες και την υπόλοιπη ώρα που απομένει να φας όσο και ότι θέλεις.

Οφέλη της δίαιτας 16/8

Απώλεια βάρους:  λόγω της φύσεως της συγκεκριμένης δίαιτας επιτυγχάνετε μια σταδιακή μείωση του λίπους κάθε μήνα επιτυγχάνοντας παράλληλα την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού αφού ο οργανισμός συνηθίζει το μοντέλο της 16 ωρης αφαγίας και αποτοξινώνατε πιο εύκολα

Γλυκαιμικός έλεγχος:  σύμφωνα με την μελέτη που έγινε επιτεύχθηκε μείωση κατά 30% στα επίπεδα ινσουλίνης και περίπου 5% στα επίπεδα σακχάρου μειώνοντας δραστικά την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη

Μειονεκτήματα δίαιτας 16/8

Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ταυτόχρονα και το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης δίαιτας δηλαδή η αφαγία των 16 ωρών. Έτσι λόγο της μεγάλης αποχής από το 24 ωρο φαγητό πολλά άτομα στην αρχή μπορεί να νιώσουν έντονη κόπωση παράλληλα με αδυναμία και αρκετή πεινά. Επίσης θα πρέπει να συμβιωθεί ότι παρόλο που επιτρέπετε το 8 ωρο να φας όσο θέλεις και ότι ποσότητα επιθυμείς να προσέξεις μην ξεπεράσεις τα φυσιολογικά όρια ημερήσιας πρόληψής θερμίδων (μην ξεχνάς ότι κάνεις δίαιτα) γιατί μπορεί να υπάρχει στο τέλος το αντίθετο αποτέλεσμα και αντί να αδυνατίσουμε να παχύνουμε. Όλα αυτά τα αρνητικά της διαλειμματικής νηστείας εξαφανίζονται μετά τις πρώτες 10 μέρες όπου ο οργανισμός μας    χεριάζετε για να συνηθίσει το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ
ΔΙΑΙΤΕΣ

close
Start typing to see posts you are looking for.
Set your categories menu in Theme Settings -> Header -> Menu -> Mobile menu (categories)
Scroll To Top