Αλοη βερα ιδιότητες και tips καλλιέργειας στο σπίτι
αλοη βερα

Η αλοη βερα ενώ μοιάζει με κάκτο, είναι ένα αυτοφυές φυτό που φυτρώνει στην έρημο και γενικά σε θερμές περιοχές και ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι. Ενώ υπάρχουν περίπου 350 είδη αλόης το πιο διαδεδομένο για τις θρεπτικές του ιδιότητες είναι η αλόη βέρα και ο λόγος είναι το το ζελέ που συλλέγουμε από το εσωτερικό της φύλο το οποίο μετά από επεξεργασία σταθεροποίησης μας δίνει τα πολύτιμα οφέλη της .

Θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης βέρας

Διαταραχές πεπτικού συστήματος

Αν έχετε έλκη και καούρες τότε η αλόη είναι ο ιδανικός σύμμαχος καθώς η αλόη βέρα περιέχει λιπάσες και πρωτεάσες που διαλύουν την τροφή και επιταχύνουν την πέψη καταπραΰνοντας τον οισοφάγο και βοηθούν στην ομαλή λειτουργεία του εντέρου.

Αποτοξίνωση

Επειδή η αλόη είναι γεμάτη βιταμίνες E και C και β-καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α) καθώς και με μεταλλικά στοιχεία ο χυμός της είναι ιδανική λύση για να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας.

Διαβήτης

Νέες έρευνες έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού αλόης βέρας για 3 μήνες μπορούν να ρίξουν τα επίπεδα ζάχαρου στο αίμα έως 50%

Στοματική φροντίδα

Η αλόη βοηθάει στην απομάκρυνση της τερηδόνας και στην υγεία των ούλων. Επίσης είναι σύμμαχος και για άλλες στοματικές θεραπείες, όπως η γαγγραινώδη στοματίτιδα ,τα στοματικά έλκη και στοματικές φουσκάλες.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχουν τα φύλλα της αλόης βέρα καθώς και οι σημαντικοί πολυσακχαρίτες που περιέχουν βοηθούν να καταπολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες και να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πόνος στις αρθρώσεις και μύκητες στα ποδιά

Αν νιώθετε να πονάτε στις αρθρώσεις σας δοκιμάστε να αλείψετε την περιοχή με μια κρεμά αλόης για ένα διάστημα ενός μηνά και καταναλώστε καθημερινά 2 κουταλιές της σούπας χυμό αλόης, θα εκπλαγείτε από το θεραπευτικό αποτέλεσμα μετά το τέλος της αγωγής καθώς οι ανθρακινόνες που είναι πλούσιες στην αλόη βέρα είναι το ένα ιδανικό φυσικό παυσίπονο . Το ίδιο ισχύει και για τις μυκητιάσεις των ποδιών καθώς οι σαπωνίνες που περιέχει η αλόη βέρα ασκούν μια ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.

Επούλωση εγκαυμάτων και εκζεμάτων

Η αλοιφή από αλόη βέρα είναι το καλύτερο φυτικό φάρμακο εναντίων των εγκαυμάτων καθώς καταπραΰνει σχεδόν αμέσως τον πόνο και δρα θεραπευτικά στην καμένη περιοχή επειδή περιέχει την λεκτίνη (πρωτεΐνη) που θεωρείται ως υπεύθυνη για τη θεραπευτική της δράση στα εγκαύματα . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αλοιφή από αλόη και για επιδερμικά εκζέματα γιατί έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα.

Επιδερμίδα

Η πιο διαδεδομένη χρήση της αλοιφής από αλόη βέρα είναι για ενυδάτωση του δέρματος την αποτοξίνωση και την καταπολέμηση φλεγμονών λόγο της μεγάλης ποσότητας λιπαρών οξέων που περιέχει και γενικά είναι ιδανική για την αναζωογόνηση του δέρματος.

Πιτυρίδα

Η αλοιφή της αλόης μπορεί να χρησιμοποιηθεί λίγο πριν το μπάνιο για ένα 15 λεπτό καθώς έχει θεαματικά αποτελέσματα στην απομάκρυνση της πιτυρίδας.

Καλλιέργεια αλόης βέρας στο σπίτι

Ο “κάκτος” αλόη μπορεί να καλλιεργηθεί ευκολά στο σπίτι καθώς είναι ένα φυτό με μικρές απαιτήσεις. Φροντίστε να ρωτήσετε την ηλικία του φυτού πριν το αγοράσετε(όσο πιο νέο τόσο το καλύτερο). Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από 14 βαθμούς καλό είναι να την έχετε σε μια γλάστρα μέσα στο σπίτι καθώς είναι φυτό της ερήμου και δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν χρειάζεται υπερβολικό πότισμα αλλά μόνο όταν το χώμα δείχνει ιδιαίτερα στεγνό ή αν δείτε ότι τα φύλα της είναι αρκετά λεπτά και σπάζουν εύκολα. Αν εμφανιστούν καφέ στίγματα στα φύλα της δεν είναι κάποια αρρώστια απλά επειδή το φυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο χλώριο φροντίστε να το ποτίζετε με εμφιαλωμένο νερό. Τέλος όταν οι βλαστοί μεγαλώσουν αρκετά μπορείτε να τους κόψετε και ή να τους χρησιμοποιήσετε σαν αλοιφή για τις χρήσεις που είπαμε παραπάνω ή να τους φυτέψετε κάπου αλλού για να δημιουργήσετε νέα φυτά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ
ΔΙΑΙΤΕΣ

close
Start typing to see posts you are looking for.
Set your categories menu in Theme Settings -> Header -> Menu -> Mobile menu (categories)
Scroll To Top